Tesbih Kullanmanın Kuralı Nasıldır?

15-11-2020 09:13

Tesbihler çoğu erkeğin vazgeçilmezlerindendir. Fakat sadece erkeklerin değil bunun yanı sıra kadınlarında kullanabildiği bir aksesuar olarak karşımıza çıkar. Efendiliği, görgüyü ve saygıyı belli eden bir aksesuar olan tesbihler hemen hemen bütün erkeklerin çok sevdiği bir aksesuardır. Tesbihler hem güzel bir aksesuar hem de ibadet için bir yardımcıdır.

Tespih Kullanma Adabı

·Sizden yaş olarak büyük kişilerin yanında tespih sallanmaz ya da çekilmez,

·Tespih elden ele dolaşmaz, sadece sahibinde durur,

·Arka arkaya tesbih sallamak geleneklere göre saygısızlık anlamına gelmektedir.

·Kullanılan tesbih imamesinin bir hikayesi olmalı.

Gündelik hayatla bütünleşmiş, bazı erkekler için vazgeçilmez bir stres atma aracı olan, kimi erkek için fiyakalı bir simge haline gelen, kimi kişiler için ise şifalı bir aksesuar olan tesbih yüzyıllar öncesine kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Hem tarihi açısından hem de manevi değeri ile hayatımızda önemli bir yere sahip olan tesbih için var olan adap kuralları öneminin en büyük göstergesidir. Ancak günümüze kadar birden fazla eseri olan tesbihin adap kuralları yeni jenerasyon tarafından pek bilinmemektedir.

Tespih Nasıl Çekilir?

Tespih, bir ipe dizilmiş 33 adet boncuktan daha fazla bir anlayışı ifade ettiği için, taşıması, çekmesi, bir başkasına verilmesi, alınması gibi her bir ayrıntı derin bir görgü gerektiren bir nesnedir. Tesbih adabında cepten çıkarılan tespih hemen çekilmeye başlanılmaz. Cebinizden çıkardığınız tesbihin imamesi sol elin avucu içinde tutulur, önce sağ el ile tespih sıvazlanır. Sağ eliniz ile sıvazlarken bittiği yerden tutulur sol el ile imameye doğru sıvazlanır. Birden fazla kez bu hareket tekrarlanır. Daha sonra tespih çekmeye başlanılır.

Tespihi bir başkasına uzatacağınız zaman ise iki eliniz tespihin altına yastık yapılacak bir şekilde konumlandırılır. Yani tespihi vermekten çok kişiye sunulma olayı gerçekleşmelidir. Tespihin sunulduğu kişi de aynı şekilde iki eli ile alır ve önce tespihi sever daha sonra çekmeye başlar. Bir başka kişiden tespihi istendiği zaman ‘’Biraz da ben dolaşayım’’ denilir. Çünkü gerçek manada tespih çekilmez, ruh ve beden üstünde dolaşır.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.